Luk menu
Ondt i kroppen thumbnail

Diskusprolaps

En diskusprolaps giver ofte voldsomme smerter og immobilitet, nedsat følesans og er det i den nedre del af lænden kan det også blive et problem at lade vandet, afhængigt af hvilken diskus der er beskadiget. Hvis det er den nederste del af ryggen der er en skade i diskusskiven vil der oftest være smerter ned i benet og nedsat følesans og kraft i benet. Er det den øverste del af ryggen der er beskadiget vil der oftest være smerter der stråler ud i armen.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Læs om Eigil der er havde en diskusprolaps og nu er fuld helbredt.

Som du sikkert allerede ved så er en diskusprolaps noget der er trykket/presset, og på grund af dette tryk/pres så er kernen i diskus presset på en nerve. Det vi gør er at få hjernen til at tale med musklerne og derved gøre det vores krop var beregnet til, nemlig af være selvhealende. Vi får musklerne til at slippe således at rygsøjlen kan rette sig tilbage til dens oprindelige tilstand, og har du en diskusprolaps vil musklerne slippe deres faste tag og der vil blive plads til at diskusprolapsen kan forsvinde. Din ryg vil blive s-formet igen og muskler, væv og sener vil justere sig på plads, for vores krop har evnen til at finde tilbage til den optimale tilstand, når den får den rigtige hjælp.

Denne hjælp får du hos os, da vi er eksperter i at få kroppen til at fungere som den oprindelig var beregnet til. Læs mere om hvad det er vi arbejder med for at hjælpe din krop.

Fakta om diskusprolaps!

Din rygsøjle er bygget af ryghvivler og mellem disse ryghvivler findes der diskusskiver (bruskskiver). En diskusskive er sammensat af en hård ydre ring samt en kerne med blødt materie. Deres funktion (diskusskiverne) er at dæmpe det tryk og den belastning, der forplanter sig gennem hele rygsøjlen (altså en stødpude funktion).

Havde du ikke diskusskiverne ville din ryg være stiv, så diskusskiverne er det der gør din ryg bøjelig.

Diskusskiverne kan over tid blive slidte og få sprækker, og når dette sker er der en risiko for at det bløde i midten kan trykkes ud, når dette sker benævnes det en diskusprolaps. Når det bløde i midten af diskusskiven presses ud bliver det oftest trykket ud mod rygmarvskanalen og kan give tryk på nerverne, det trykkes oftest til den ene side og kommer herved til at trykke på en nerverod. Ofte er det en nerverod der har forbindelse med arme eller ben, og dermed får man smerter og følelsesløshed i den del der er ramt.

Symptomer på en diskusprolaps!

  • Intense smerter, nedsat følesans og/eller nedsat kraft i benet
  • Intense smerter der stråler ud i en arm.
  • Ofte vil der være variation i smerterne alt efter, hvordan ryggen bevæges.
  • Problemer med at styre vandladning og/eller afføring
  • Du behøver ikke have ovenstående symptomer for at have en diskusprolaps, nogle gange er der kun smerter i det område der er berørt.

Læs også om Hold i nakken, Ischiassmerter, Migræne.